00 DigiTerra – Kábelkereső

Hatékonyabb közüzemi erőforrás gazdálkodás GPS vevővel és kábelkeresővel

Kábelkeresővel felmért terület térképeNapjainkban a belterületek beépítettségének növekedésével a földalatti építkezési munkák egyre intenzívebbé és összetettebbé válnak. Számos feladat ugyanakkor megköveteli a munkafolyamatok koordinálását a maximális biztonság betartása és a feladatok rövid határidővel történő teljesítése mellett. Az építkezéseken dolgozóknak folyamatosan küzdeniük kell az elhagyatott vagy ismeretlen földalatti berendezésekkel, csövekkel, vezetékekkel, alkatrészekkel. Ugyanakkor a papírmunkát jelentő hagyományos dokumentációk, tervek és analóg térképek háttérbe szorulnak a pontos és költséghatékony terepi térképezés mellett.

A kábelkeresők és markerek globális helymeghatározó technológiával történő összekapcsolása a terepi munkavégzésnél fokozott hatékonyságnövekedést eredményez a közüzemi erőforrás gazdálkodásban.

A kábelkeresők lehetővé teszik a földalatti berendezések gyors és pontos beazonosítását, amellyel kiküszöbölhetők a károk, beazonosítható a létfontosságú földalatti létesítmények pontos elhelyezkedése. A kábelkereső rendszer a globális helymeghatározó rendszer technológiájával (Global Positioning System) és a DigiTerra Explorer terepi térképező szoftverrel kombinálva költséghatékony és megbízható térképező eszköze a terepi (föld alatti) létesítményeknek.

Ily módon a pontos GPS –alapú térképezés mellett háttérbe szorulnak a hagyományos papír alapú térképek, amelyek gyakran hiányosak, pontatlanok és ráadásul bonyolult elvégezni rajtuk a változások átvezetését. Ez az integrált megoldás hatékonyan alkalmazható a közműépítési és karbantartási tevékenységeknél. A belőle származó adatok támogatják az új közművek tervezését és kivitelezését, valamint segítik a folyamatos korszerűsítést és az infrastruktúra nyilvántartását.

A DigiTerra megoldásának összetevői

  1. Kábelkereső rendszer labdamarkerekkel
  2. Szubméteres GPS vevő
  3. DigiTerra Explorer terepi térképező, mobil térinformatikai szoftver

Az integrált kábelkereső megoldás működése lépésről lépésre

1. lépés: a labdamarkerek elhelyezése. A föld alatti létesítményeket, vezetékeket beépítéskor labdamarkerekkel jelölik a nyomvonaluk mentén. A labdamarker belső memóriával rendelkezik, amelyben tárolva van a vezeték minden tulajdonsága beleértve a elhajlás (csőgörbület), csomópont helye, szervízelési pont helye, vezeték típusa és mérete, építés éve, beszerelés éve, típusa és a beépítési mélység a talajban. Az egyes alkalmazásokhoz feladatspecifikusan különböző labdamarkereket használnak.

2. lépés: a labdamarker megkeresése. Amikor a vezetékek keresésére kerül sor, a kábelkeresők jeleket bocsátanak ki, amelyekre a labdamarkerek “válaszolnak” a tárolt adatok átadásával. Ezek az adatok megjelennek a kábelkereső kijelzőjén. Ennek a módszernek a segítségével bármikor megkereshetők a korábban betemetett vezetékek.

3. lépés: a kábelkereső és a GPS vevő összekapcsolása. A DigiTerra Explorer szoftver kompatibilis a 3M Dynatel M-iD sorozatú/ 1420-iD típusú és a Leica Digicat kábelkeresőkkel, amelyek bluetooth vagy kábeles kapcsolaton keresztül csatlakoznak a DigiTerra Explorer szoftvert futtató GPS vevőhöz. Minden alkalommal, mamikor a kábelkereső észlel egy markert, az észlelés helyének földrajzi pozíciója is rögzítésre kerül.

4. lépés: integrált mobil térképezés.Miután a kábelkereső megtalált egy markert, elegendő egyetlen gombot megnyomni, és a DigiTerra Explorer szoftver kiolvassa a kábelkereső memóriájából a marker leíró adatait. Mindez kiegészül a GPS vevő által biztosított szubméteres pontosságú GPS-pozícióval, a DigiTerra Explorer pedig valós időben, térképen jeleníti meg a marker elhelyezkedését egy térképi rétegben és azonnal tárolja a kiolvasott leíró adatokat.

Az integrált megoldás révén a föld alatti létesítmények feltérképezése lényegesen hatékonyabbá válik. Ennek köszönhetően a hagyományos, kézzel végzett felméréssel összehasonlítva mintegy 75% -kal csökken a nyilvántartásbavételi idő.

A markerek adatainak tartalmazó térkép létrehozása mellett a DigiTerra Explorer szoftverrel terepen a térképezési munka, térkép aktualizálás is elvégezhető, így nem kell visszatérnie egy későbbi időpontban.

A DigiTerra Explorer szoftver számos hasznos funkciója mellett a marker adatainak térképi rétegben történő tárolásakor egy külön előny, hogy a munkát közvetlenül szabványos ESRI Shape, Mapinfo MIF formátumban történhet.

Kint a terepen az irodai környezetben használatos CAD rendszerből származó -közvetlenül betölthető- háttér térképet Autodesk DXF formátumban szemlélhetjük.

A térképi rétegben tárolt adatok a nap végén letölthetők a kézi számítógépről a DigiTerra Explorer szoftver asztali verziójába további feldolgozásra vagy hozzáadhatók a meglévő GIS adatbázishoz. Így válik lehetővé, hogy a föld alatti létesítmények papírmentes térképezése a kábelkereső és a DigiTerra Explorer-rel ellátott GPS-vevő készülék használatával.

Kapcsolódó tartalmak:

Vegye meg most!

A DigiTerra Explorer v7 valamint az alkalmas készülékek megvásárolhatók webshopunkon keresztül. Tekintse meg ajánlatainkat!
Tovább…

Letöltések

Template file :: download-button does not exist!
Back to Top