00 DigiTerra – Lézertávmérő

A terepi méréseket gyakran megnehezíti, sőt lehetetlenné teszi, ha olyan pontokat kell felmérni, amelyek nehezen vagy egyáltalán nem közelíthetők meg. Gondoljunk például egy fa csúcsára, egy kiugró sziklára vagy akár egy kis szigetre. A TruPulse 360B lézertávmérő használatával nem kell többé törődni a terepviszonyokkal; szabadon mérhető minden pont, ami 1 km-en belül látható. Az eszköz használata ráadásul növeli a munka hatékonyságát, hiszen nem kell minden egyes pontot külön-külön felmérni, hanem elegendő egy kényelmes pozícióban megállni és a távolból – a 7-szeres nagyításnak köszönhetően- megmérni szinte bármit. A TruPulse 360 használatával tehát az adatgyűjtés ideje jelentősen lerövidül.

(Azimut + Távolság) + (GPS + DigiTerra Explorer) = A helymeghatározó technológia jövője

A Trupulse 360 elektronikus iránytűként is működik, és nemcsak távolságot lehet vele meghatározni, hanem alkalmas pontos irányszögek rögzítésére, akár lefelé, akár felfelé történik az irányzás. Bármerre döntjük vagy forgatjuk a készüléket, mindig pontosan mutatja az északi irányt. A nehezen megközelíthető helyek GPS felmérésén túl bármely térinformatikai projektben jól alkalmazható a készülék magassági pontok rögzítéséhez.

A lézer távmérő kábelen keresztül vagy Bluetooth kapcsolattal összeköthető a GPS vevővel. A DigiTerra Explorer integrált módon képes kezelni valamennyi rögzített adatot, és ezeket valós időben megjeleníti a digitális térképen. Így a terepen nemcsak pozíciót tudunk felvenni, hanem a lézer távmérővel rögzített távolsági és/vagy magassági adatokat is el tudjuk menteni.

FP1, FP2 pontokból 5 pont és 1 terület objektumot kell felmérni.

t: vízszintes távolság (HD), alfa szög: északi iránnyal bezért szög (Azimut, AZ)
t: vízszintes távolság (HD), alfa szög: északi iránnyal bezért szög (Azimut, AZ)

Megoldás két lépésben

1.
GPS helymeghatározás

A Kezdőpontok (FP1, FP2) meghatározásának eszköze a kézi GPS-vevő, amely egy olyan mobil térképezés számára kifejlesztett eszköz, amely a rajta működő DigiTerra Explorer szoftver segítségével képes a globális helymeghatározó rendszerből (GPS: Global Positioning System) érkező rádiójelek fogadására és feldolgozására. Ennek köszönhetően pontosan definiálható, hogy a Föld mely pontján helyezkedik el éppen a készülék, vagyis első lépésben meghatározzuk a Kezdőpontok pozícióját (koordinátáit).

2.
Poláris felmérés lézertávmérővel

A TruPulse 360B lézertávmérővel a Kezdőpontokról mérünk a pont objektumokra, ill. a terület töréspontjaira. Mivel a kezdőpontok koordinátáit meghatároztuk a GPS vevő segítségével (FP1, FP2) a pont objektumok, ill. a terület töréspontjai létrehozhatók a távmérő által szolgáltatott vízszintes távolság (HD) és az Azimut (AZ) ismeretében. A poláris mérés két paramétere (HD, AZ) Bluetooth kapcsolaton keresztül jut el a GPS vevőre, amelyen a DigiTerra Explorer fut.

Az FP1, FP2 pontokból az elektronikus iránytűvel felszerelt lézertávmérővel egyenként megmérjük a Kezdőpontok (FP1, FP2) és a távoli célpontok (5 pont, 4 töréspont) Kezdőponttól számított távolságát és azok északi iránnyal bezárt szögét. A Kezdőpontok GPS koordinátáit, ill. a távolság-szög adatpárokat rögzíti és feldolgozza a DigiTerra Explorer szoftver. A távoli célpontok koordinátái azonnal megjelennek a térképen pont, illetve terület objektumokként (külön rétegekben), melyekhez további leíró adatok, dokumentumok, képek, videók, hangfájlok stb. csatolhatók a szoftverben.

Miben nyújt többet lézer távmérővel kombinált adatgyűjtés a normál GPS felmérésnél?

Nem kell többé küzdeni a felmérendő helyszínek megközelítéséért. Elegendő kiválasztani azt a néhány felmérési pontot, amelyeknek meghatározzuk a GPS pozícióját, majd a lézertávmérővel sorra felmérjük a távoli célpontok helyzetét.

 1. Távoli célpontok egyszerűen felmérhetők (külpontos pontmérés)
 2. Felmérési munka időigénye, költsége csökken
 3. Vízszintes, függőleges, ferde távolságmérésre is használható
 4. Inklinációmérés
 5. Magasságmérés
 6. Azimut meghatározás
 7. A felmérés magas épületek, növényzet közelében a horizontkorlátozás miatt sokszor korlátozott, ezzel nem kell számolnia

Javasolt felhasználási területek

Erdészet
Természet és környezetvédelem
Bányászat
Közmű

TruVector logoTruTargeting: Ez a funkció automatikusan beállítja a legnagyobb elérhető pontosságot az adott célpont távolságának függvényében. Például ha a tizedesvessző után is szerepel mért érték, akkor a pontosság +/- 30 cm. Ha azonban egész szám jelenik meg a kijelzőn, a pontosság nagyjából +/- 1 m.

Legközelebbi, Legtávolabbi, Folyamatos és Szűrő mód: többféle mérési mód, amelyek lehetőséget nyújtanak egyes célpontok kiválasztására vagy kihagyására, és a lehető legpontosabb mérést biztosítják, bármilyenek is legyenek a terepviszonyok.

TruPulse 360 összes színbenMágneses elhajlás érték (deklináció): a TruPulse univerzális eszköz, amely bárhol használható, hiszen iránytűjefigyelembe veszi a helyi mágneses elhajlás értékeket. Ily módon a Föld bármely pontján mindig a valós északi irányt mutatja.
TruPulse távcső kinagyítva

Mérési lehetőségek

 • Távolság (vízszintes, függőleges, ferde)
 • Bólintási szög (fok vagy százalékos lejtés)
 • Magasság (rugalmas, 3 irányzásos mérési módszer)
 • Azimut (iránytű megjelenítés egyszerű méréshez)
 • Hiányzó háromszögoldal (távolság, bólintási szög és azimut bármely két távoli pont között)

Műszaki jellemzők

 • Távolság pontossága: jellemzően ±30 cm, maximum ±1 m
 • Dőlésszög pontossága: ±0,25 fok
 • Azimut pontossága: jellemzően ±1 fok
 • Adatátvitel: vezeték nélküli Bluetooth® kapcsolat
 • Maximális hatótávolság: jellemzően ± 1,000 m

Kapcsolódó tartalmak:

Vegye meg most!

Vásároljon lézeres távolságmérőt webshopunkban! Tekintse meg ajánlatunkat.
Tovább…

Letöltések

Template file :: download-button does not exist!
Back to Top