00 DigiTerra – Térinformatikai fényképkezelő megoldás

DigiTerra Explorer, a kapocs a térkép és a fénykép között: Soha többé nem kell keresnie, hol fényképezett utoljára!

fenykepkezelo_megoldasA digitális fotó felhasználása egyre több iparágban jelen van, mert rögzíti és dokumentálja a tárgyakat, berendezéseket, épületeket, helyszíneket, tájakat. Kezdve a létesítménygazdálkodástól a környezetvédelmi monitoringig, de akár az útjelző táblák típusának és kihelyezési pozíciójának rögzítését is említhetjük. A fenti példából látszik, hogy a földrajzi információval kódolt fényképek a geoinformációs technológia kulcskomponenseivé válhatnak.

A digitális fénykép rengeteg információt tartalmaz, a valóság ábrázolásához térkép nélkül mégis rengeteg fényképre lenne szükség. Kézenfekvő tehát, hogy megsokszorozzuk a térképek információtartalmát digitális fényképekkel. A DigiTerra Explorer megteremti a kapcsolatot a digitális térkép és a fényképek között, hiszen együtt, egységes térinformatikai környezetben kezelhető valamennyi információ.

Két módszer a fénykép térképi pozíciójának meghatározására
1. GEO-képalkotó megoldás: speciális fényképezőgép és GPS vevő használatával a fénykép pozíciója elmenthető a fénykép metaadataiban (EXIF). A DigiTerra Explorer a pozíció alapján helyezi el a fotót a digitális térképen.
2. Fénykép-attribútum megoldás: a földrajzi pozíciót a fénykép önállóan nem tartalmazza, hanem a DigiTerra Explorer a rögzített GPS pozícióhoz attribútum adatként csatolja hozzá a fényképet.
Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai, amelyeket az alábbi táblázatban foglaltunk össze:

ElőnyökHátrányok
1. GEO-képalkotó megoldás
 • Egyszerű munkafolyamat
 • A fényképezés iránya megjelenik a képen (elektronikus iránytű használatával)
 • Általában kiváló minőségű képek
 • Speciális fényképezőgépre vagy GPS vevőbe épített kamerára van szükség
 • Két eszközt kell használnunk, ha nincs beépített GPS-vevő a fényképezőgépben
2. Fénykép-attribútum megoldás
 • Bármely fényképezőgéppel megvalósítható
 • PDA-ba épített fényképezőgép esetén egyetlen eszköz biztosít minden funkciót
 • PDA-ba épített fényképezőgép esetén alacsonyabb képminőség
 • Összetettebb munkafolyamat

A fényképes adatgyűjtés gyakorlati kivitelezése

1. GEO-képalkotó megoldás

Ez a megoldás speciális fényképezőgépet vagy GPS vevőbe épített kamerát (Magellan MobileMapper 6)*igényel, amely a GPS koordinátákat a fényképezés pillanatában a rögzített képek metaadataiban (EXIF) elhelyezi. A képek a DigiTerra Explorer szoftverbe történő betöltés után automatikusan megjelennek a térképen a fényképkészítés földrajzi pozíciójában.

A DigiTerra Explorer bármely olyan fényképezőgépet támogat, amely képes a GPS koordinátákat a képfájl fejlécében (EXIF) rögzíteni. A kamerával felszerelt GPS vevők közül ilyen a Magellan MobileMapper 6 készülék, de érdemes megemlíteni a felső kategóriás Nikon D3 és D300 típust, vagy a terepálló Ricoh Caplio 500 SE-t, amelyre jellemző, hogyricoh-caplio-500SE

 • Nagy pontosságú külső GPS vevő (pl. Magellan MobileMapper CX, Trimble GeoXT) csatlakoztatható hozzá Bluetooth kapcsolaton keresztül
 • A fényképek Bluetooth vagy WIFI kapcsolaton keresztül eljuttathatók a GPS vevőre
 • Terepálló, robusztus kivitelű
 • SE-2 g GPS modullal kiegészítve külső vevő csatlakoztatás nélkül képes GPS pozíció rögzítésére
 • SE-2c modullal bővítve az önálló GPS vétel mellett elektronikus iránytűként is működik, és a fényképezés irányát a DigiTerra Explorer nyíllal ábrázolva megjeleníti a térképen.

A kedvező árú Nikon Coolpx P6000 pedigNikon_P6000

 • bridge kivitelű fényképező beépített GPS vevővel,
 • kiváló képalkotási lehetőségekkel rendelkezik.

* fontos megjegyezni, hogy nem minden GPS vevőbe épített kamera készít geotaggelt képet

2. Fénykép-attribútum megoldás

Ezzel a megoldással nem a fénykép-fájlban tároljuk a pozíciót, hanem a GPS vevővel rögzített és a DigiTerra Explorer szoftverben megjelenített pozícióhoz – attribútum adatként – csatoljuk a fényképet. Éppen ezért bármely kamerával készített kép felhasználható, bár praktikus szempontok miatt érdemes előnyben részesíteni azokat a GPS vevővel ellátott eszközöket vannak, amelyekben van beépített digitális kamera (Trimble Juno, Topcon GMS-2). Így egyetlen eszközzel megoldható a terepi térképezés, adatgyűjtés, fotózás.

A megoldás jellemzői:

 • A képek GPS pozícióhoz történő kapcsolása pont, vonal, terület térképi objektumokhoz lehetséges attribútum adatként
 • A csatolt fénykép bármikor lekérdezhető, lecserélhető
 • Beépített kamerát tartalmazó GPS vevőknél a fénykép csatolására az adatgyűjtés űrlapján azonnal lehetőség van a terepen (a fénykép csatolás utólag is megvalósítható)
 • Az űrlapon a fénykép fájl relatív elérési útvonala rögzül, a kép mentési helye a térképi réteg mellett van

Kapcsolódó tartalmak:

Vegye meg most!

A DigiTerra Explorer v7 és a fényképezős terepi készülékek megvásárolhatók webshopunkon keresztül. Tekintse meg ajánlatainkat!
Tovább…

Letöltések

Template file :: download-button does not exist!
Back to Top